Lifestyle

Není turek jako turek

Den bez kávy si nedovede představit 76 % dospělých Čechů.  Vychází to z průzkumu, který byl zveřejněný na portálu kafemelnik.cz. Přesto, že se klasický „český turek“ stále drží na prvních příčkách oblíbenosti, s kvalitní kávou nemá vůbec nic společného. Právě proto se s ním ve většině kavárnách nesetkáte.
Zkuste si ale uvařit pravou tureckou kávu a vychutnat si její plnou chuť. K přípravě potřebujete speciální nádobu, které se říká džezva. Nejčastěji je měděná a má tvar baňky. Horní část je opatřena límcem, kam může káva „vyběhnout“ aniž by vám přetekla. Na rozdíl od klasického „českého turka“ se v dževě káva nespařuje vroucí vodou, ale pomalu se ohřívá. Tento postup je ověřený historií, protože je to jeden z nejstarších způsobů přípravy. Vznikl v Turecku už v 15.století, ale hojně se používá také v Řecku a arabských zemích, kde se můžete setkat s názvem „cezve“. Správně by se měl připravovat na horkém písku, ale nám postačí klasický sporák.Džezva slouží k přípravě kávy
Jak připravit pravou tureckou kávu
Do nádoby dáte nejdříve jemně namletou kávu, kterou zalijete studenou vodou, promícháte a dáte pomalu vařit. Během pomalého ohřívání se začne tvořit pěna. Tu sbírejte do připraveného šálku a po necelých deseti minutách je káva hotová k nalití. Musíte si však dát pozor, aby se do šálku nedostal lógr.„Český turek“ je nejoblíbenější
Do džezvy zkuste přidat také cukr, který k přípravě neodmyslitelně patří stejně, jako třeba koření. V Egyptě se například káva ochucuje mátou a v Turecku kardamomem. Můžete také zkusit trochu chilli, čokolády, vanilky nebo skořice.
V arabských zemích je pití kávy spjato s kulturou a její příprava by měl být rituál. Pokud se podíváme více do historie, nalezneme spoustu zajímavostí. Například turecký svatební zvyk, kdy ženichovi rodiče navštíví rodiče nevěsty. Nastávající musí pak připravit tureckou kávu a ženichovi přidat do šálku místo cukru sůl. Pokud tento nápoj ženich vypije bez řečí, značí to jeho dobrou povahu a trpělivost.

Mohlo by se vám také líbit...