Životní styl

Jak správně podat trestní oznámení

Jako první je potřeba si uvědomit, že danou situaci již nezvládnete řešit sám a musíte se obrátit na pomoc orgánům činných v trestním řízení. To je v tomto případě buď policie, nebo státní zastupitelství.
Pokud jste tedy nucení podat trestní oznámení ať už na neznámého pachatele nebo na osobu, jejíž identitu znáte, můžete tak učinit na příslušném obvodním oddělení, na státním zastupitelství nebo službě kriminální policie. Pokud se na to necítíte, je možnost trestní oznámení zaslat poštou nebo mailem, ovšem budete stejně vyzvání k osobní návštěvě a podání vysvětlení, případně doplnění protokolu.
práce na počítači
Součástí trestního oznámení by mělo být, kdo trestný čin spáchal, tedy identifikaci osoby, její jméno, příjmení, datum narození, adresa, případně popis osoby. Pokud tyto informace nemáme, nic se neděje, sepište alespoň to, co víte. Dále je nutné specifikovat, kde se trestný čin stal a kdy, tedy datum, čas a místo. Čím více policii uvedete, tím méně bude poté hledání a doplňování a věc bude rychleji vyřídit. Dále je nutné popsat, co se konkrétně stalo, nejlépe stručně a výstižně, aby se do toho člověk nezamotal. Dalším důležitým sdělením je, jestli byla k trestnému činu použita zbraň nebo jiný předmět, jaký měl podle oznamovatele pachatel zločin a zda vznikla oznamovateli nějaká újma, ať už na zdraví, majetku či jiná.
žena v nejistotě
Jestliže se rozhodnete poslat oznámení poštou, je dobré tak učinit doporučeně, abyste o tomto měli potvrzení. K závěru je dobré sdělit, že chcete být informování o výsledku trestního oznámení, jelikož bez tohoto sdělení by vás policie nemusela informovat.
Rozhodně se ale nebojte, a pokud máte důvod učinit tento krok, zbytečně s ním neotálejte. Zapomeňte na okolí a předsudky, v tomto případě myslete hlavně na sebe. V případě obav nebo dalších dotazů se také můžete obrátit na linku 158.

Mohlo by se vám také líbit...